Nieuws

Tandartspraktijk Groot Zandveld in Kenia

Tandartspraktijk Groot Zandveld in Kenia

01 oktober 2015

Begin 2016 zijn 4 teamleden van tandartspraktijk Groot Zandveld naar Kenia afgereisd, om hier met hun kennis en kunde een steentje bij te dragen aan de ontwikkelingshulp in Afrika.

Het is alweer enige tijd dat we terug zijn van ons vrijwilligerswerk in Kenia. Langs deze weg willen wij onze ervaring met jullie delen. Mede ook omdat veel van onze patiënten via onze sponsoracties een bijdrage hebben geleverd aan deze stichting.

Wij zijn op een bijzondere datum vertrokken, nl 29 februari, een schrikkeldag. Een dag na aankomst zijn we pas begonnen zodat we uitgerust aan de slag konden. Binnen een halve dag was alles opgezet en konden we aan de slag

We hebben bijzondere, maar soms ook trieste dingen gezien. We zagen veel kinderen van ongeveer 15-16 jaar oud met zware parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking wat we hier in Nederland overigens pas bij volwassenen zien. Ook zagen we kinderen waarvan de blijvende kiezen, die nog geen 2 jaar geleden in de mond waren doorgebroken, getrokken moesten worden omdat ze zo ernstig aangetast waren dat ze niet meer te redden waren. Beide situaties te wijten aan slecht of niet poetsen.

Veel gebitten hadden fluorosis. Dit is een fenomeen dat ontstaat door het drinken van verontreinigd water. De ontwikkeling van het glazuur begint vanaf de geboorte. Als het kind zwaar verontreinigd water drinkt wordt de vorming en dus ook de kwaliteit van het glazuur nadelig beïnvloedt. De tanden die doorbreken zijn vaak brozer en bruin/gelig of krijtachtig wit gekleurd, afhankelijk van de soort verontreiniging.

Wat we zagen is niet het enige wat bijzonder was. Ook de omstandigheden waarin we gewerkt hebben was ook bijzonder. Wat een hitte !!! Met een temperatuur van 38 graden was het alsof je onder een föhn stond te werken. Door de hitte viel tevens de compressor of het afzuigsysteem geregeld uit waardoor we steeds onderbroken werden in ons werk.

Het programma van DDC is een goed en compleet programma. Gedurende ons verblijf zijn in alle klassen in 3 scholen poetslessen gegeven, poetslied geïntroduceerd en een rollenspel gedaan. Hierin wordt aandacht gegeven aan preventie. Wij als behandelaars hebben behandelingen uitgevoerd en kinderen van hun pijn geholpen. Dit is curatieve aandacht. Als laatste zijn er Keniaanse tandartsen met ons mee geweest, om meer ervaring op te doen (soort stage) en met ons kennis uit te wisselen. Dit is weer goed voor de continuïteit en arbeidsmarkt.

We hebben ook gezien wat het effect van het programma is. 5 jaar geleden heeft DDC deze school ook al bezocht. Bij de oudere kinderen zagen we bij ons bezoek nu geregeld amalgaam vullingen. Dankzij deze vullingen hebben deze kinderen hun kiezen kunnen behouden.

In totaal hebben we 1300 kinderen en volwassenen gezien en behandeld. Hiermee hebben we echt een bijdrage kunnen leveren

Op onze facebook pagina kunt u meer foto's en verhalen teruglezen van deze unieke ervaring. Binnenkort verschijnt in de wachtkamer een klein fotoalbum met een impressie van ons werk met DDC.


Zorgkaart

Onafhankelijke overzicht van het zorgaanbod in Nederland.
TPGZ  Zorgkaart waardeer ons

Behandelingen

Kindertandzorg in Leidsche Rijn

Gespecialiseerd in verzorging en behandeling van het kindergebit
 
Kindertandzorg in Leidsche Rijn

Mondhygiënist in Leidsche Rijn

In onze tandartspraktijk in Leidsche Rijn zijn mondhygiënistes werkzaam. Zij houden zich met name bezig met de gezondheid van uw tandvlees, waarbij ze ook het voorkomen van gaatjes niet uit het oog verliezen.
 
Mondhygiënist in Leidsche Rijn

Tandarts in Leidsche Rijn

Binnen Tandartspraktijk Groot Zandveld in Leidsche Rijn werken meerdere tandartsen, die een breed pakket aan tandheelkundige behandelingen voor u uitvoeren.
 
Tandarts in Leidsche Rijn

Tandarts voor orthodontie in Leidsche Rijn

Bij tandartspraktijk Groot Zandveld in Leidsche Rijn is een ervaren en deskundige tandarts die verantwoordelijk is voor de orthodontische behandelingen bij u en uw kind (beugel).
 
Tandarts voor orthodontie  in Leidsche Rijn